Времето днес ще се характеризира по-често със значителна облачност. В следобедните часове се очакват превалявания от дъжд в планинските райони.

Максималните температури днес ще се колебаят между 17 и 22 градуса.

В сряда валежи не се очакват, облаците ще се разкъсват и времето ще остане топло.

От четвъртък времето се променя и ще чуем първите за сезона следобедни гръмотевични бури с краткотраен, на моменти интензивен валеж и дори с потенциал за градушка.

Вятърът от юг-югозапад ще се усили, като ще е с особено силни пориви в четвъртък и петък. С него от Средиземноморието ще се пренесе и облак прах от пустинята Сахара, оцветявайки изгревите, залезите и най-вече валежите в някои райони на страната.

В първата априлска седмица ще има 2-3 по-хладни дни – вторник-сряда. Времето ще остане променливо с пролетни валежи от дъжд. Температурите ще паднат по-осезаемо в планините, където не е изключено да превали сняг. Втората половина на седмицата ще е с повече слънце и отново по-високи априлски дневни температури.

Предвид очертаващото се трайно пролетно затопляне, можем да планираме спокойно смяна на гумите с такива с летен грайфер, съветва синоптикът Николай Василковски от NOVA.

Оттук нататък не се очакват продължителни захлаждания с валежи от сняг в равнинната част на страната.