До края на годината Турция ще изготви Стратегия и план за действие в сферата на климата, който ще бъде използван за основа на дългосрочната политика на страната в сферата на екологията. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция и БТА.

Турският лидер обяви, че страната е на 5-о място в Европа и на 12-о в света по извършвани дейности в сферата на възобновяемата енергия.

По думите на Ердоган благодарение на модернизацията в енергийната сфера Турция е успяла да намали обема на вредните емисии, изхвърляни в атмосферата до 100 милиона тона на година.

Той изтъкна, че войната в Украйна още веднъж е показала значението на енергийната сигурност. Според Ердоган енергийната ефективност, преминаването към използването на чиста енергия, е част от енергийната безопасност.

Турският президент подчерта, че Турция е готова за сътрудничество с всички партньори в процеса на преход към използването на чиста енергия и борбата с промяната на климата. Той каза, че екологичните проблеми и промяната на климата са общи проблеми за цялото човечество и призова към глобална солидарност в този контекст.

Прочетете и:

Има ли как едновременно да щадим природата, да намалим разходите си и да получаваме нужната енергия?

През април 40% от електричеството на Испания е от възобновяеми източници

Гръцкият остров Халки преминава изцяло към зелена енергия