Националният парк Death Valley се намира на територията на американските щати Калифорния и Невада. Той е най-големият от националните паркове на САЩ.

Част от парка е едноименната долина, която е най-горещото и сухо място в Северна Америка. Долината е част от пустинята Мохаве, а името си получава от златотърсачите през 19 в., които е трябвало да я прекосят, за да стигнат до златните находища в Калифорния.

Националният парк е дом на 1040 вида растения, 23 вида от които не се срещат никъде другаде по света. Всички те са се адаптирали успешно към особеностите на района и суровия му климат.

Една от забележителностите на националния парк е пресъхналият басейн Бадуотър – равнина, покрита със солни кристали. Преди около 2000 – 3000 години на мястото е имало езеро, което впоследствие пресъхнало.

Снимка: pixaayb Снимка: pixaayb

В наши дни при дъжд Бадуотър се пълни с вода, но за кратко, тъй като тя се изпарява много бързо. Част от солта се разтваря във водата и след изпарението се образуват нови кристали.

Бадуотър се намира на 86 m под морското равнище, което го прави най-ниската точка в САЩ и Северна Америка и втората в Западното полукълбо след Лагуна дел Карбон в Аржентина, която е на 105 m под морското равнище.

Друга легендарна забележителност в националния парк е Забриски пойнт – местност, покрита със скални образувания в различни цветове и форми. Мястото става много популярна туристическа дестинация, след като режисьорът Микеланджело Антониони го увековечава във филма „Забриски пойнт“ (1970).

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

В Долината на смъртта през 1913 г. е измерена най-високата температура в САЩ – 56,7°C.

Прочетете и:

Откриха динозавърски следи в национален парк в САЩ

Гранд Каньон – феноменът на времето