Шест седмици след изригването на вулкана Кубре Виеха на остров Ла Палма, няколко местни организации започнаха да продават тениски, чанти и други стоки, за да съберат средства за тези, които са загубили домовете си или работата заради изригването.

„Посланието е, че Ла Палма островът ще остане силен. Това е само малък принос за подпомагане на хората, които са били засегнати“, казва Педро Гарсия, управител на печатницата Creaprint в Лос Ланос де Аридане, най-близкия голям град до потока от лава.

 

 

В неговия магазин огромен механизиран принтер произвежда тениски, украсени с дизайн на улични знаци, изброяващи някои от селата, които се намират на пътя лавата.

„Когато това приключи, за нас това ще бъде само началото. В момента има много несигурност“, каза той.

Повече от 2000 тениски, които се продават на дребно на цена от 10 евро, са продадени, а всички приходи са насочени към пострадалите.

Единият дизайн представлява стилизирана карта на Ла Палма, заобиколена от хора, хванати за ръце, за да създадат пръстен във формата на сърце, докато на друг надписът „пепелта се разнася от вятъра, спомените остават“ обграждат черно-бяло изображение на вулкана.

 

 

Кумбре Виеха изригна на 19 септември, а по склоновете му и днес продължава да се стича лава. До момента са разрушени над 2000 сгради, хиляди души бяха принудени да напуснат домовете си.