Когато говорим за замърсяването на въздуха, обикновено имаме предвид изгорелите газове от автомобилите и фините прахови частици от други източници.

Оказва се обаче, че препаратите, които използваме за почистване в домакинството, са не по-малко вредни за здравето – става дума за сапуни, шампоани, перилни препарати, лакове за нокти и коса и др. Учени от Националното управление по изследване на океаните и атмосферата в САЩ се заемат да проучат въздейството им върху човешкото здраве, тъй като вредните емисии, които те изпускат, досега са били подценявани.

Резултатите от изследването показват голямо наличие на вредни газове и емисии от химикалите в множество популярни препарати в домакинството – това е изненадващо, тъй като само около 5% от суровия нефт се рафинира до химикали за потребителски продукти, а от 95% се произвеждат горива.

При горивата повечето вещества изгарят и остават въглероден диоксид, вода и фини прахови частици. При препаратите (особено аерозолите) цялата палитра вредни газове се изхвърля във въздуха.