Към момента милиони по света свързваме Германия най-вече с вихрещите се страсти по футболните терени и тръпката около провеждащото се в страната Европейско първенство по футбол – Евро 2024.

Да спрем дотук обаче би било несериозно. Особено когато всички представители на силния пол (а и много на нежния) са наясно, че това е държава, в която култът към бирата е по рождение. Любимото пиво се консумира с литри в почти всеки град и неслучайно гледката на утоляващи жаждата си с чаша студена бира хора се среща навсякъде.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Дортмунд не прави изключение. Всъщност ето и любопитен факт – Бавария винаги се е считала за най-известния бирен център в страната сред туристите, но всъщност най-много от нея се произвежда именно в Дортмунд.

В града има две големи пивоварни, а най-популярната е Dortmunder Actien Brauerei (DAB), основана още през далечната 1868 година, с годишно производство от близо 4 милиона хектолитра (другата е Dortmunder Union Brauerei). Вкусът на тяхната бира се счита за крайъгълен камък в развитието на бирената култура, като ценителите я определят като балансирана и свежа с нотки на хмел и малц.

Разбира се, всичко това е въпрос на личен избор, но определено в Дортмунд трудно може да не ви допадне подобно пиво. А ако сте и фен, то сте на правилното място, защото тук се намира и музеят пивоварна към DAB, от който можете да научите много за историята на бирата.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

От центъра на града до музея се стига за около 15 минути и преживяването определено си заслужава. Ще видите как любимата напитка преминава през всички технологични етапи на подготовка, преди да се озове на масата ви. Ще разгледате оборудване от близкото (и не толкова близко) минало – буквално, след като е било извадено от производство.

Ще узнаете какви видове бира са се произвеждали през годините и дори ще имате шанс да зърнете част от техните реклами по онова време чрез ретро бар с бирени бутилки и телевизор (в зависимост от марката, поставена на таблата, пред вас ще се появи реклама на съответната бира).

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

И освен, че ще се позабавлявате, ще усетите и най-важното – че в Германия консумирането на бира е преди всичко култура в съчетание с удоволствието от нея.

Вижте също и:

Берлин – Европейската столица, в която животът никога не спира

Кои са най-подходящите храни за ЕВРО 2024 г.

Ето ги 6 от най-горещите футболисти на Европейското