Мълния удари две деца в Русе, едното е починало, а другото е в медикаментозна кома. Инцидентът е станал около 19:20 часа в сряда по време на тренировка на детския футболен клуб на стадион „Дунав“.

На място веднага пристигат три линейки. От Спешна помощ заявиха, че децата са на по 11 години. Те са били хоспитализирани в тежко състояние в две различни болници. За съжаление, въпреки услията на спешните екипи, едното дете е починало.

Д-р Бланш Ангелова от УМБАЛ „Медика“ в Русе заяви за NOVA, че другото дете е с опасност за живота, но с възстановена сърдечна дейност:.

„Детето е в изключително тежко състояние. От всички изследвания, които бяха направени, се оказва, че става въпрос за една тежка увреда на цялото тяло в резултат на травмата. Говори се за засягане на сърцето, черния и белия дроб, с мозъчен отток. Към момента е стабилизирано", заяви д-р Ангелова.

 „Ако се наложи, имам разрешение от собствениците на болницата да потърся детска реанимация „Пирогов”, посочи Ангелова.

Тя подчерта, че не може да се ангажира с прогноза, но медиците правят всичко необходимо.

„Стадионът от 2018 г. е на концесия, пет години не се стопанисва от общината, а от концесионер”, каза кметът на Русе Пенчо Милков. Той подчерта, че започва проверка за спазване на правилата.

Концесионерът заяви, че е правен ремонт преди по-малко от 3 години. По думите му са спазен всички изисквания за безопасност, на стадиона имало гръмоотвод, който е пуснат в експлоатация през 2020 г. 

„Сега във връзка с реновирането на хотелската част, на която и предстои издаването на акт 16, също има изграден и поставен гръмоотвод. Т.е. до тези два терена има два гръмоотвода, които са съгласно наредбите, включително и осветлението на стадиона. Това е направено така, че всичко е зазимено и обезопасено“, разказа д-р Симеон Симеонов.

По-рано един от помощник-треньорите, който е бил на мястото на инцидента, коментира: „Тренираха си децата, когато падна гръм. Бях на съседното игрище, отидохме, колко изкуствено дишане съм давал. Аз съм 45 години по терените, за пръв път ми се случва такова нещо“.

„Всеки, който беше на стадиона, оказа помощ на децата. Първо аз се притекох, жената на един от колегите е медицинско лице и тя им оказа помощ. Винаги предпазваме нещата, когато има такива метеорологични условия, отлагаме тренировки“, каза треньорът на футболен клуб „Дунав” – Динко Дерменджиев.

Бдение в памет на починалото момче организират тази вечер феновете на футболния клуб.