Вчера земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер разлюля Истанбул, а последиците са фатални. Отчетен е и вторичен трус с магнитуд 4,0.

Трусът е регистриран в 13:59 км, епицентърът му бил на 21 км югоизточно от град Мармара Ерейли в Турция и на 66 км западно от Истанбул, а дълбочината му била едва 2 км.

Загинали са двама души, а към момента ранените са 43-ма. Жертвите са починали от сърдечен удар, а пострадалите са леко ранени докато бягали, за да се спасят.

 

 

Според медиите в страната има щети на много стари сгради, главно по морското крайбрежие. Срутили са се минарета на две джамии. Трусът бил усетен и у нас, но без последици.

Сеизмологът проф. Емил Ботев съобщи, че микроземетресенията на територията на Турция след вчерашния трус, които не са усетени от хората, са повече от 100, пише DarikNews.bg.

„Има регистрирани около 30 афтършока. Отбелязани са само случаите, които са усетени от населението. Това е магнитуд по-голям от 2.5 по скалата на Рихтер”, казва специалистът.

„България е на повече от 150 км и очакваме не повече от 6-та до 7-ма степен въздействие на територията на страната ни, по 12 степенната скала за оценка на интензивността”, допълни още той.