Двойно са се увеличили пожарите в област Добрич през настоящия сезон. От началото на юни досега огнеборците са откликнали на 300 повиквания, докато за същия период на миналата година те са били 160.

Опожарени са домове и стотици декари със селскостопанска продукция. Унищожени са и 60 дка гори. За щастие пострадали няма.

Основните причини са високите температури и човешката небрежност, затова от Регионалната дирекция по пожарна безопасност призовават хората да не опалват стърнища и сметища.

Само за два дни на огнеборците се налага да гасят 23 пожара, някои от които възникват едновременно, като в тошевското село Пчеларово.

Първи се отзовават съседи, които сигнализират и в пожарната. Докато огнеборците гасят пожара тук, имат повикване и в другия край на селото.

Изпратени са и 2 екипа от Добрич, защото малките общини разполагат само с по един автомобил. Междувременно хората се опитват да помагат кой както може, защото проблемите с водата тук са от години.

По същото време пожар се разгаря и в съседното безводно село – Зограф. Целият състав на дирекцията е изправен пред изпитание в последните дни.

Отново поради небрежност или заради подпалване на стърнища, т.г. са унищожени 1700 дка с пшеница. Гасени са и други 2000 дка реколтирани площи, за което са съставени 4 акта на земеделски стопани. Предприета е и друга мярка, съвместно с Министерството на земеделието и горите.

Повече по темата вижте във видеото.