През 1836 г. кралица Мария Втора се омъжва за германския принц Фердинанд. За да спечели новите си поданици, през 1842 г. той построил двореца Пена като реверанс към историята на втората си родина.

Неоготическите и неомануелински кули са отражение на величието на португалските крале от миналото. Неоислямският купол отразява вековете на мавърска окупация. Стените са покрити с индийски и мореплавателски мотиви от ерата на Великите географски открития, когато португалските изследователи проправили първия морски маршрут от Европа до Азия.

Дворецът Пена е доказателството на Фердинанад, че познава португалската история и е готов да заеме мястото си като водач на народа. Това е решението на един млад крал, пристигнал в нова страна, който решава да стане част от нея – от проблемите ѝ, от историята ѝ, от кулутурната ѝ ДНК.

Големият жест на Фердинанд, който демонстрирал любов към страната, дал резултат. Португалците го приели в сърцата си. Кралското семейство също обикнало замъка и го използвало за лятна резеденция в течение на 60 години.

Вижте красотата на замъка Пена в канала на National Geographic във Vbox7