Половин година след бедствието в Карловско държавата отпуска допълнително по 2500 лв. на пострадалите от наводнените села Богдан, Каравелово и Слатина. Финансовата подкрепа ще отиде при хората, чиито домове бяха засегнати от големия потоп на 2 септември 2022 г.

Местните жители продължават сами да отстраняват щетите. Всички засегнати домакинства получиха по 375 лв. еднократна помощ от държавата. Общо 396 семейства в трите села получиха и средства по дарителската кампания, но те се оказаха недостатъчни.

Със собствени сили и похарчени 5 хиляди лева спестявания Тинка Кисьова не може да възстанови половин година първия етаж от къщата си. Бедствието унищожило цялото имущество в петте стаи.

„Дограмата сме сложили, над 3 хиляди лева излезе дограмата, на целия етаж прозорците. Врати имаме да сменяме още, ама и те не са евтини никак. И стените трябва да се оправят, защото са много напукани от наводнението”, споделя тя пред NOVA.

10 хиляди лева ще са нужни за ремонт на етажа, пресмята Тинка, чието здравословно състояние след бедствието се влошило и претърпяла операция. Сега гледа на държавата помощ от 2500 лева като на спасение. За Димитър Костов помощта е недостатъчна. Наводнението засегнало не само дома му, но и семейния бизнес.

Кметът на Община Карлово Емил Кабаиванов каза, че министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров е издал заповед към „Фонд за социална закрила“, с която се дава възможност на всички пострадали, утвърдени с решение на Общинския съвет, да кандидатстват за допълнително финансово подпомагане в размер до 2500 лв.

Кандидатстващите трябва да отговарят на четири условия: имотът да е законно построен, да са получили първоначалната помощ от 375 лв., жилището да е единствено и да имат месечен доход „социален минимум“ – 504 лв на член от семейството, допълни Кабаинавов. И подчерта, че пари няма да се дават, а ще се заплащат фактури за домакинско оборудване и обзавеждане на дома. Документите се подават в Община Карлово от понеделник, краен срок няма.

Кметът обясни и какви действия са предприети по възстановяването на селата след наводненията. Той посочи, че хората ще получат и обещаните 1200 кубика дърва – по 4 кубика на семейство.

Възстановяването на отнесените улици ще продължи до края на годината, а строителството на новите мостове ще започне най-рано през лятото. Речните корита са почистени и засега не създават риск от нови наводнения.

Повече по темата гледайте във видеото.