Дъжд до 50 л/кв.м в четвъртък

Очакват се и снеговалежи

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Предупредителни кодове за опасни валежи са обявени за 24 области в страната в четвъртък.

Оранжев код е обявен за София и областта, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска, Кърджалийска, Ловешка и Габровска област.

Жълт код е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол.

Преваляванията в Югозападна и Централна България и до вечерта количествата ще достигнат 40-50 литра на квадратен метър.

В западните райони над 700-800 метра дъждът ще преминава в мокър сняг. В Столична община 90 снегорина са готови за действие при необходимост. В готовност са и от община Перник.

През целия ден температурите ще се движат от 6-7 градуса на запад до 13-14 край морето.

В планините ще има мъгли и ще е студено. Очакват се интензивни валежи от дъжд и сняг, като в по-високите части ще се натрупа значителна снежна покривка до около 20 см. По високите проходи пътната обстановка ще бъде усложнена.

В Родопите и източните части на Стара планина ще вали интензивно и има опасност от преливане на някои реки. Температурите ще са около и под нулата.

В петък и събота валежите ще продължат. В много райони от Централна и Източна България ще са значителни по количество, като остава и опасността от преливане на някои реки. Температурите ще останат сравнително ниски.

В неделя от запад на изток валежите ще отслабват и спират. През първите дни от новата седмица ще е почти без валежи и ще има повече слънце. Сутрин ще е студено и в равнините и низините ще има кратки мъгли. Дневните температури постепенно ще се повишават и на места вече ще са над 20 градуса.