Предстои невероятен небесен спектакъл – пикът на метеорния поток Ета Аквариди. Той ще бъде на 5 май, когато небето ще прорязват до 50 падащи звезди.

Следващите два дни също ще са подходящи за намисляне на желания, тъй като Луната ще е намаляваща в последната четвърт, а това ще ни позволи да се наслаждаваме по-дълго на небесния спектакъл.

Ета Акваридите, които са активни между 19 април и 28 май, се виждат най-ясно от южното полукълбо, но могат да се наблюдават и от северното.

В пика на метеорния поток можем да видим между 40 и 50 падащи звезди на час, които по данни на НАСА се движат със скорост около 66 км в секунда.

Източник на метеорния поток е Халеевата комета – когато Земята пресече орбиталния ѝ път, отломки от нея изгарят в атмосферата. Голяма част от метеорите оставят ярки следи на небето – опашки от йонизиран газ.

Нашата планета пресича пътя на Халеевата комета два пъти годишно: веднъж през април-май и втори път през октомври, когато ставаме свидетели на метеорния поток "Ориониди".

Името на Ета Аквариди идва от това на съзвездието Водолей (Aquarius), което е в близост до звездата Ета Водолей. През него преминава радиантът (привидната точка, от която се появяват) на метеорите от потока.