Космическият телескоп "Джеймс Уеб", изстрелян на 25 декември миналата година, успешно е разгънал и златното си огледало, информира VESTI, като цитира съобщение на  НАСА.

За НАСА успешното приключване на всички процедури на космическия телескоп е историческо. "За пръв път, ръководена от НАСА мисия се опитва да изпълни толкова сложна последователност за разгръщане на обсерватория в космоса – невероятно постижение за нашия екип, НАСА и света", споделя Грегъри Робинсън – програмен директор на "Джеймс Уеб".

 


Огледалото на телескопа е с диаметър 6,4 m и е най-голямото, извеждано в космоса. То е изградено от 18 шестоъгълни елемента. В процеса на изграждането му се наложиха множество корекции.

 


Преди разгъването на огледалото телескопът успешно обтегна шестте слоя на топлинния щит, който е с размер на тенис корт.

"Джеймс Уеб" все още пътува до своята бъдеща орбита, която ще е на около 1.6 млн. km от Земята, а за да се позиционира в нея, на телескопа ще е нужен около месец.

След като космическата обсерватория застане в орбита, ще се проведат серия тестове, за да е сигурно, че всички компоненти работят безупречно – това ще отнеме около шест месеца.

Очаква се през лятото "Джеймс Уеб" да изпрати първите снимки.

Официалната мисия на телескопа трябва да продължи 5 – 10 години, което е доста кратък срок, като се има предвид колко години отне разработката и изграждането му. Наблюденията с "Джеймс Уеб" ще са доста по-бързи и прецизни, защото той е в състояние да събира, обработва и изпраща в пъти повече информация от "Хъбъл".

Напълно възможно е при успех мисията му да бъде продължена.

Още по темата:

Новият телескоп "Джеймс Уеб" беше изстрелян в космоса