За поредна година рано сутринта на 1 юли млади и стари посрещат изгрева на слънцето на брега на морето. По традиция Джулай морнинг символизира желанието за свобода на личността.

Джулай Морнинг“, или накратко Джулая (по името на известната песен на „Юрая Хийп“ от 1971 г. July Morning), е най-традиционният хипи празник в България, който възниква в средата на 80-те години на миналия век.

Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес.

Ежегодно на 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие и на други места в страната, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето. По този начин се вярва, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

Смята се, че празникът у нас е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на „Юрая Хийп“.

Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници.

Въпреки това в наши дни въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват.

Прочетете също и:

До 35 градуса на 1 юли