Единствената двойка брадати лешояди на Балканите е в България – в Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани".  Брадатият лешояд е изключително рядък вид не само в България, но и в Европа и в света.

В Европа има 30 двойки, които се размножават само в зоопаркове, Малките им, които са около 15 годишно, биват пускани в места, където има действащи проекти за възстановяване на вида. Такива колонии са създадени в Испания, Франция и Германия. Затова отгледаното тази година лешоядче у нас беше изпратено за освобождаване във Франция. 

Лешоядите в Европа са 4 вида: белоглав, черен, брадат и египетски. Всичките са били част от българската природа, но са изчезнали по различно време и сега се налага да бъдат възстановявани отново. Например брадатият лешояд изчезва в България през 70-те години на миналия век.

От всички видове лешояди у нас най-стабилна е популацията на белоглавия лешояд. Колонията в Източните Родопи наброява стотина птици и се очакват около 80 малки лешоядчета тази година. Има също няколко новосформирани колонии с над 50 двойки в Стара планина.

Предстои работа по възстановяване и на черния лешояд като вид в България – засега има сформирана само една двойка с едно малко. Единствената колония на черни лешояди на Балканите се намира в гръцката част на Източните Родопи – в резервата "Дадия".

България е дом и на около двайсетина двойки египетски лешояди. Това е единственият европейски вид лешояд, който през есента отлита към Африка и се връща отново тук напролет.