Най-големият круизен кораб в света тръгна на първото си пътешествие. „Иконата на моретата“ е дълъг 365 метра, има 20 палуби и може да приеме 7600 пасажери. Заедно с екипажа броят на хората на борда ще надхвърля 10 000 души.

Корабът тръгна от Маями и една седмица ще обикаля островите в Карибско море. Построяването на луксозния плавателен съд струвало невероятните 2 милиарда долара. На борда има 7 басейна, 6 водни пързалки и 40 барове и ресторанти. В четвъртък Лео Меси участваше в церемонията по кръщаването на кораба.

Първото пътуване има и своите критици. Еколози казват, че втечненият природен газ, който използва „Иконата на моретата“ като гориво, изпуска големи количества метан. Това е един от най-вредните газове, отговорни за парниковия ефект.

„Икономичността е важна част от нашата мисия да постигнем нулев въглероден отпечатък в бъдеще. Втечненият газ е първа стъпка в тази насока. Разглеждаме и нови, алтернативни видове гориво”, заяви Стиг Ериксен, главен инженер на „Иконата на моретата”.

„Използването на втечнен газ е начин да излъчват по-малко въглероден диоксид от обикновеното корабно гориво. Но на практика, като общо количество вредни емисии в дългосрочен план, това е стъпка в грешната посока”, подчерта Брайън Комър, Международен съвет за чист превоз.

 

Източник: NOVA