Фъгърашките планини се намират в румънските Карпати и са най-голямата и непокътната зона в Централна и Източна Европа. От фондацията на Кристоф Промбергер са се заели с нелеката задача, да върнат живота в парка такъв, какъвто е съществувал преди 200 години.

Вярват, че паркът може да се превърне в „Йелоустоун” на Европа. За целта природозащитниците са пуснали 75 бизона в природата.

„Връщаме животните или видовете, които изконно принадлежат към тази система”, разказва Барбара Промбергер от фондацията.

За да се балансират естествените процеси са нужни сто и повече години. Едва тогава старите дървета могат да придобият първичния си вид.

„Това е много хубава история, но ежедневието е като емоционално влакче. Има много върхове и много спадове”, обяснява още природозащитничката.

Румънските Карпати са и един от районите с многобройна популация на мечки. От  2016 година, те са защитени и ловът им е забранен. Заради затоплянето на зимите, мечките вече не спят зимен сън.

„Няма значение колко мечки има в гората. Хората нямаше да имат проблем с 10 000 мечки в гората, ако те си стоят там”, казва Барбара Промбергер.

Фондацията изплаща обезщетения на собствениците на овце, убити от мечки. Природозащитниците обаче не могат да се справят с дървената мафия, която изсича декари гори в планината.

„Разбира се, те се страхуват от националния парк, защото знаят, че техният бизнес модел е застрашен от националния парк. Ето защо е естествено да се борят с нас, така яростно, така ожесточено”, разказва Кристоф Промбергер.

300 хектара са напълно унищожени. От фондацията са започнали да залесяват. Засаждат смърч и явор.

Още за съдбата на най-голямата планина в Румъния, гледайте във видеото, което е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле“.

Прочетете и:

Губим 150 животински и растителни вида всеки ден

Западните фиорди на Исландия – хипнотизираща природа