Природозащитна група призова непалското правителство да инсталира подвижни тоалетни на връх Еверест за алпинистите, "налегнати от нужда върху покрива на света".

Според организацията "Еко Химал" хиляди алпинисти, които тръгват от южния базов лагер в Непал всяка година, ще се справят по-добре с опазването на мястото чисто, ако те и носачите им разполагат с цивилизован начин да облекчат естествените си нужди.

Много от тях носят специални "тоалетни канчета", но често се налага да прибягнат директно до някое по-тайно (и студено) местенце сред природата.

Еколозите алармират, че Еверест вече е замърсен от предишни експедиции, вкл. с човешки изпражнения и трупове на алпинисти, за чието разлагане ще са необходими десетилетия заради изключително ниските температури.

"Човешките отпадъци, разбира се, са проблем. Аз просто предполагам, че ако имаме обществени тоалетни, те ще се използват", заяви директорът на групата Финджо Шерпа за АФП.

Инсталирането им ще бъде обсъдено в рамките на по-широк план за справяне със замърсяването на най-високия връх, който се подготвя от непалското правителство.

Алпинистите харчат десетки хиляди долари при опитите си да изкачат 8848-метровия връх, но според природозащитниците не влагат особено мисъл и средства за онова, което оставят след себе си.

Няма точни данни колко боклук се е натрупал в планината, но отпадъците от 50-годишната история на изкачванията на Еверест му спечелиха и славата на най-високото сметище в света.

Финансираната от доброволци експедиция "Еко Еверест", организирана от базирана в Непал природозащитна коалиция, е събрала над 13 тона боклуци досега, 400 кг човешки изпражнения и четири тела от 2008 г. насам.

През 2009 г. непалското правителство, екипирано с бутилки кислород, се събра на заседание до връх Еверест. Целта на срещата на височина 5250 м, сред студения и разреден въздух в подножието, бе да привлече вниманието върху опасностите, които крие глобалното затопляне за ледниците.