Поради затоплящите се океански води голяма част от кораловите рифове са застрашени от изчезване. Еколози използват специфична технология, за да помогнат за възстановяването им, става ясно в предаването „Социална мрежа“ по NOVA NEWS.

Компания направи 3D отпечатани рифови плочки, които могат да бъдат вградени в стратегически зони на океанското дъно, като така ще се помогне за развитието на нови корали.

„Поставяме ги с водолази на дъното на океана и след това слагаме коралови фрагменти отгоре. Един водолаз може да разположи до 40 кв.м за един ден сам”, обясни Дениз Текерек, основател на Компанията за природни технологии ArchiReef.

Три години след разполагането на първите коралови фрагменти, 95% от тях са оцелели. Според някои учени през последните 30 години светът е изгубил половината си корали поради изменението на климата.

Ако коралите умрат това ще се отрази катастрофално върху живота във и извън океана. В Централна Америка слагат корали от дивата природа в изкуствено създадени подводни зони.

„Ние също така разпространяваме нашите корали на много повече места с неща като температурни сензори и наблюдение, само за да сме сигурни, че събираме възможно най-много информация за това, къде да ги поставим в бъдеще”, разказва Йоана Клейпас, научен работник.

Още по темата:

Защо загиват кораловите рифове

От ООН искат Големият бариерен риф да бъде включен в списъка на застрашеното световно наследство

Куба отглежда корали, за да запази рифовете си