Екстремен риск от пожари у нас

Обявен е за половината страна

През следващите дни вятърът и високите температури ще бъдат предпоставка за възникване на пожари. По тази причина за половината страна е обявен екстремен риск.

За последните 2 дни в Хасково бяха изгасени повече от 15 пожара, които обхванаха хиляди декари площи, съобщава NOVA.

В някои случаи само 1-2 минути са достатъчни огънят да се разпространи на десетки метри фронт.

„Най-важният елемент е времето. При суха растителност, вятърът много бързо разпространява пожара. При възникване на пожар, гражданите първо да се обадят на 112, за да съобщят за него и след това, ако могат с подръчни средства, ако могат, да се опитат да го ограничат”, казва Митко Чакалов, директор на РСПБЗН – Хасково.

Същото се е случило и във вторник по време на големия пожар между Тънково и Върбово. Сигналът е закъснял с половин час и при пристигането на служителите на пожарната служба огънят вече е обхванал близо 500 декара ниви.

Огнените езици бяха около 5 метра, с лекота преминаха пътя и не можеше да мине автомобил заради високите температури и пламъчното горене”, разказа Веселин Бекяров, инспектор в РСПБЗН – Хасково.

В най-опасните периоди от пожарната залагат на превенция. В Хасково вече разполагат с модерна техника за откриване на пожари.

„Най-хубавото нещо на този камион е, че като се позиционира в най-високата точка, пускаме автоматична детекция и камерата се върти автоматично на 360 градуса и засича пожар”, обясни Бекяров.

По този начин екипите са готови да тръгнат в момента на запалването на пожара. От службата призовават хората на полето да са извънредно внимателни.

Прочетете и:

Пожар се разрази в Хасковско

Разрази се пожар край Благоевград

Пожар застраши 3000 декара смесена гора в Твърдишко