Екстремни горещини и силни бури в цяла Европа. Главното летище в Сицилия беше затворено заради горски пожар. Температурите на италианския остров вече цяла седмица достигат над 45 градуса.

В северната част на страната пък силните бури взеха жертви. 16-годишно момиче загина след като беше ударено от паднало дърво, възрастна жена загина при друг инцидент край Милано.

И в германската столица Берлин властите предупредиха за прекъсване на тока, след като проливните дъждове събориха десетки дървета и клони и създадоха проблеми с транспорта, доставките и куриерските услуги. Берлинската пожарна служба беше обявила извънредна ситуация.

Във вторник избухна огромен горски пожар в Португалия. В борбата срещу огнената стихия са се включили над 600 пожарникари. Данните на ЕС показват, че Португалия обикновено е една от най-тежко засегнатите от пожарите страни в ЕС.

Мащабни горски пожари вилнеят и в Гърция, като са засегнати предимно островите Родос, Корфу и Евбея, където хиляди местни жители и туристи бяха евакуирани.