Юли месец бе белязан от екстремни метеорологични феномени – рекордни горещини, опустошителни пожари и катастрофални наводнения. Според много климатолози поредицата природни бедствия е резултат от климатичните промени, а занапред ни очакват много по-сериозни последици.

Още в края на юни Западна Канада попадна под горещ купол – силното въздушно налягане буквално „заклещи“ топлия въздух над редица населени места. През няколко дни бе подобряван абсолютният температурен рекорд на страната, като най-високата стойност бе регистрирана на 30 юни, когато термометрите отчетоха 49,6 градуса по Целзий в село Литън.

 

 

Ден по-късно опустошителни пожари изпепелиха над 90% от постройките в селцето, чието население допреди беше близо 300 души. Горещините засегнаха съседните американски щати Вашингтон и Орегон. Стотици хора станаха жертва на екстремните температури.

Според учени от инициативата World Weather Attribution подобна гореща вълна едва ли би била възможна без глобалното затопляне, за развитието на което хората непрекъснато допринасят. Инициативата е обединение на експерти от различни изследователски институти по света. Според тях измененията в климата са увеличили най-малко 150 пъти възможността да се случи подобно събитие.

В първите дни на юли започна сезонът на пожарите в западната част на Северна Америка. В рамките на 2 седмици горски пожар с внушителен мащаб изпепели площ с размерите на Лос Анджелис. Хиляди пожарникари взеха участие в борбата с огнената стихия в западните американски щати.

 

 

Десетки огнища наложиха евакуацията на множество места в щатите Невада, Орегон и Калифорния. В средата на месеца гъстият дим, произведен от пожарите, премина в източна посока през целия континент и надвисна над Ню Йорк. Концентрацията на фини прахови частици във въздуха сериозно надвиши здравословните норми.

Освен горещините за възникването и разпространението на пожарите допринесе и екстремната суша, която се разпростира на 38%  от територията на западните щати. Други 41% учените определят като „изключително сухи“. 

Проблемът със сушата се влошава заради антропогенната дейност – обезлесяването води до пресъхване на източниците на вода и намаляване на дъждовете. От 2001 до 2020 г. дървесната покривка в САЩ е намаляла с над 4 милиарда кв. км.

Докато жителите на Северна Америка се бореха с рекордни горещини и катастрофални пожари, Европа бе в плен на невиждани наводнения, които отнеха стотици човешки животи. Причината се оказаха въздушни маси, носещи огромно количество вода, които са били блокирани нависоко от по-студени температури.

 

 

В резултат заваля пороен дъжд, който стана причина няколко реки в Германия и Белгия да излязат от коритата си. Наводнени бяха десетки населени места, повече от 200 души загинаха, а все още има и много хора, които се смятат за изчезнали.

Бързото покачване на водното ниво и прииждането на водата породиха големи щети и в Люксембург, Нидерландия и Швейцария. Дъждът в западните райони на Европа не спря да вали в продължение на три дни, а измерените количества се равняват на обичайните валежи за два-три месеца, сочи информация на Световната метеорологична организация.

Макар че все още е рано да се анализират тези събития, голяма част от учените вярват, че и тези екстремни събития се дължат на измененията в климата. В последните 20 години се наблюдава особено силно увеличение на валежите, най-видимо в Средиземноморието. Логично е, че при изпаряването на повече вода заради затоплянето на планетата, автоматично се стига до по-силни и по-чести дъждове.

Природните бедствия не подминаха и Азия. Поройни дъждове в китайската провинция Хънан причиниха рекордни наводнения в средата на юли. Жертвите на водата са най-малко 60, а властите продължават да се борят с последиците от опасното време. Стихията нанесе сериозни щети в метрото в столицата на провинцията – Чжънчжоу, отнесе множество автомобили и разруши стотици домове. Близо 500 000 души бяха евакуирани, а по пътищата все още има отломки от разрушените сгради.

 

 

Ситуацията в Източен Китай продължава да се усложнява и заради тайфуна Ин-фа, който сериозно засегна Шанхай. Наводненията, които причини, обхванаха мащабни райони, наложиха евакуацията на стотици хиляди души и блокираха автомобилния и железопътния трафик.

По темата с екстремните феномени, случили се в първия летен месец на 2021 г., Кай Шрьодер – хидролог от Университета в Потсдам, е категоричен, че те ще стават по-чести и по-сериозни заради глобалното затопляне.

По темата:

Стотици жертви на рекордните горещини в Северна Америка

Огромен пожар изпепели Литън

Антарктида с рекордна температура от 18,3°C

Калифорния и Британска Колумбия: в плен на опустошителни пожари

Рекордни горещини и горски пожари в Невада и Калифорния

Швейцария и Германия: в плен на летни бури, наводнения и ... сняг

Все повече жертви на наводненията в Китай

500 000 евакуирани в Шанхай заради тайфуна Ин-фа