Както вече знаем от новинарските емисии, през последните дни САЩ и Канада са обхванати от полярен студ с изключително ниски температури. Климатичните условия са такива, че се проявява феноменът ледени земетресения.
 
Криоземетресенията не са резултат от сеизмична активност, а на бързо спадащите температури и за първи път са описани през XIX в., информира "Гардиън".
 
Когато температурата  на въздуха спадне, водата в почвата се разширява, замръзвайки. Налягането, което възниква в почвата, може да разцепи скали и дори да създаде звуков ефект, придружен с разтърсване като при сеизмична активност.
 
Все пак ледените земетресения не се идентифицират лесно, защото се усещат най-вече от хората, които се намират непосредствено до мястото на процеса.
 
Има три условия, без които не може да се случи криоземетресение: подгизнала от влага почва без сняг, който да я пази от внезапни температурни промени, и бързо спадащи температури, които вледеняват пръстта.
 
Учените смятат, че напоследък ледените земетресения стават по-чести – например в района на Торонто, а причината се крие в климатичните промени. Зачестяват по-топлите и влажни зими от обичайното за района. Когато земята остане без снежна покривка и въздушният поток пренесе студени маси, то вероятността за ледени трусове нараства.