Електрически автобуси ще поемат основния трафик в Бургас

Нови мерки срещу замърсяването на въздуха

В Бургас вече ще дишат по-чист въздух. До края на октомври по линиите на градския транспорт тръгват електрически автобуси. Вече представиха първите машини, закупени по Оперативната програма „Околна среда“. До март електробусите ще станат 56 и ще поемат основния трафик в града.

Първите пристигнали в Бургас електрически автобуси са дълги 18 и 12 метра и са произведени в Испания. Времето за зареждането с електричество на всяка машина е около 5 часа.

„Пробегът, който е гарантиран в реални условия на линия с пътници, е не по-малко от 200 километра, което е напълно достатъчно, за да може да ги експлоатираме”, заяви пред NOVA инж. Петко Драгнев.

До март в Бургас електрическите автобуси с нулеви емисии на замърсяване на атмосферния въздух ще станат 56.

„По този начин ще спестим много голямо количество вредни емисии от обществения транспорт, имайки предвид, че градският транспорт е един от големите замърсители в големите урбанизирани територии“, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Автобусите са оборудвани така, че да са полезни за пътуващите – с различни екстри, включително зарядна станция за мобилни телефони.

Предвидено е климатичните и вентилационните системи в салона да са снабдени с противовирусни филтри, които да предпазват от разпространението на COVID-19.

Новите автобуси ще обслужват линиите на територията на Бургас, а тези на дизел, които в момента са в обръщение, ще покриват по-отдалечените квартали на града. Цената на билета ще остане без промяна.

„Правим микс от цените на всички горива, които използваме, за да не се допуска увеличение цената на билета”, каза инж. Петко Драгнев.

Прочетете и:

Какво замърсява въздуха в страната

При 4 дни „хоум офис“ замърсяването на въздуха намалява с 10%

Взимат мерки срещу замърсяването на въздуха у нас