Всички нови сгради от 2030 г. следва да бъдат с нулеви емисии, а новите сгради, които се ползват от публични органи или са тяхна собственост, трябва да възприемат тези изисквания още от 2028 г.  Изключение е възможно за селскостопанските сгради и сградите, които са част от културното наследство.

Мерките са част от процедурата за от преразглеждане на Директивата относно енергийните характеристики на сградите, като текстовете бяха приети днес от Европейския парламент с 370 гласа „за“, 199 гласа „против“ и 46 гласа „въздържал се“.

В момента секторът на недвижимите имоти отделя около 36% от емисиите на парникови газове в ЕС.

В екипа, участвал по разработването на промените, е и депутатът от ЕНП/ДБ Радан Кънев, който по-рано пред български журналисти в Страсбург подчерта, че новите разпоредби ще позволят разработването на механизми, чрез които собствениците на жилища и търговските банки да пристъпят без участието на държавата към обновление и реновации на сградния фонд.

Предвидено е в чрез специален фонд за декарбонизация държавата все пак да може да бъде гарант в процеса, каза още Кънев.

В промените се залага цел сградният фонд в ЕС да стане неутрален по отношение на климата до 2050 г. Предвижда се и саниране на повече сгради с най-лоши характеристики и подобряване на обмена на информация относно енергийните характеристики.

Този закон ще помогне за намаляване на сметките за енергия и ще се справи с основните причини за енергийната бедност, като същевременно ще осигури хиляди висококачествени местни работни места в целия ЕС, заяви докладчикът от Ирландия Киран Къф от групата на Зелените/ECA. По думите му „справянето с 36 на сто от емисиите на въглероден диоксид в Европа добавя нов стълб в Европейския зелен пакт“.

По отношение на жилищните сгради държавите членки ще трябва да въведат мерки, с които да се гарантира намаляване на средната използвана първична енергия с най-малко 16% до 2030 г., и с най-малко 20 – 22 на сто до 2035 г.

Според новата директива, като прилагат минимални изисквания за енергийните характеристики, до 2030 г. страните членки ще трябва да санират 16% от нежилищните сгради, които са с най-лоши характеристики, а до 2033 г. – 26% от сградите с най-лошите характеристики.

За да стане закон, сега директивата ще трябва да бъде официално одобрена и от Съвета на ЕС.

 

Източник: БТА