През юли се очаква най-ниските минимални температури да са между 10 и 15 градуса, а най-високите максимални да са в интервала 35-39 градуса. През 15 дни ще има голяма вероятност за градушки.

Средната месечна температура ще бъде около нормата. За равнините тя е между 22 и 26 градуса, за високите полета – между 18 и 21 градуса, а за планините – между 6 и 13 градуса.

Около нормата ще е и средната месечна сума на валежите. За повечето райони на страната тя е между 40 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на река Струма – между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските райони – от 70 до 120 л/кв.м.

Първото десетдневие на месеца започна с високи температури, като на места живакът в термометрите надвишаваше 35 градуса. Около 6 юли проливни дъждове и градушки обхванаха повечето райони на страната и причиниха наводнения и щети. До края на периода времето ще остане предимно слънчево и топло.

Второто десетдневие ще започне с високи температури, които ще са около и малко под нормата. Времето ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността и краткотрайни превалявания около 12-14 юли, както и в края на периода. Валежите няма да бъдат равномерно разпределени по обхват и ще бъдат с различна интензивност.

Вероятност за превалявания ще има и в началото на третото десетдневие. След това времето постепенно ще се стабилизира, температурите ще се повишат и ще бъде сухо. Тогава ще бъде и най-голяма опасността от горски пожари в страната.

На 1 юли слънцето изгря в 05:53 часа и залезе в 21:05 часа. В последния ден на месеца, 31 юли, слънцето ще изгрее в 06:18 часа и ще залезе в 20:48 часа, продължителността на деня ще е 14 часа и 30 минути.

Наблюдавахме пълнолуние и лунно затъмнение на 5 юли. Последна четвърт на луната ще видим на 13 юли, а новолунието ще е на 20 юли. Първа четвърт можем да наблюдаваме на 27 юли.

Предстои да се насладим и на ярко небесно шоу – максимумът на метеорния поток Южни Делта Аквариди, който ще стане факт на 29 юли. Интезитетът на потока е 25 метеора/час.

През юли няма официални празници и допълнителни почивни дни. Месецът има 4 пълни уикенда и общо 23 работни дни.