Евакуират хората в Царево със сирени. В общината е обявено бедствено положение. Има наводнени имоти. Десетки автомобили са под вода, а някои са отнесени в морето, предава NOVA.

От понеделник вечерта валят проливни дъждове по Южното Черноморие. В района духа силен вятър, има наводнени имоти и затворени пътища заради прелели реки.

В няколко хотела на къмпинг „Нестинарка” първите етажи са залети. Водата на къмпинг „Арапя” е около два метра. От МВР съобщиха, че текат спасителни операции за хора в опасност.

 „В рамките на няколко часа са паднали обилни валежи, най-вече в района на Царево. Имаме съобщения за прелели реки. Хора са затруднени в придвижването си, предвид високите води. Кметът на Община Царево обяви бедствено положение. Заседава щаб, който да прецени за необходимите мерки. Насочени са допълнителни сили и средства на полицията, Жандармерията, „Гранична полиция”, както и на пожарната”, обясни за NOVA директорът на ГДПБЗН гл. ком. Александър Джартов.

Разпоредена е евакуация на хората от засегнатите от наводненията райони.

„В Царево никога не е имало такива валежи. В общината вече има щети. Едно село е напълно наводнено. Река Велека се разлива в село Кости и там се наложи частична евакуация”, обяви кметът на общината Георги Лапчев.

 „Дъждът изобщо не спира. Следим климатичните характеристики – мисля, че най-силният дъжд тепърва предстои”, допълни градоначалникът и призова да се действа спокойно.

Компрометирани са няколко моста, през които преминаването е опасно.

„В момента не е необходимо да се прави никаква евакуация от хотелите. Нека хората се успокоят!”, апелира Лапчев.

Кметът обяви, че има проблеми на „Арапя”, в Лозенец, както и на местата, където има самонастанили се каравани.

„Качилите се върху покривите, нека си останат там. Извикали сме амфибия, която ще ги евакуира, ако се наложи”, допълни той.

За 5 септември от НИМХ обявиха оранжев код за силни валежи и вятър в област Бургас. Очакват се и гръмотевични бури. Явленията ще са интензивни, има условия за градушки. Прогнозата е за силен североизточен вятър със скорост 14-19 m/s, пориви до 22 m/s.

Премиерът Николай Денков ще участва в заседанието на кризисния щаб в община Царево. На място вече са екипи на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. В овладяване на последствията се включват и модулни формирования за борба с природни бедствия от Министерство на отбраната.