Държавите членки на Европейския съюз и Европейският парламент постигнаха предварително политическо споразумение в края на март за повишаване на целевия дял на възобновяемата енергия в енергийното потребление в ЕС до 42,5% към 2030 г.

Целта е обвързваща като сделката предвижда и по-бързи процеси на одобрение за вятърни и слънчеви проекти.

Предварителното политическо споразумение, което е част от усилията на ЕС да се откаже от руската енергия възможно най-скоро и за постигане на т.нар. нетна нула до 2050 г., сега ще трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС и ЕП, за да се превърне в закон.

„Нетната нула” се отнася до баланса между произведеното и отстраненото от атмосферата количество парникови газове. Това може да се постигне чрез комбинация от намаляване и премахване на вредните емисии. Съгласно споразумението, постигнато в четвъртък, целта ще има и допълнително индикативно увеличение с още 2,5%, което би позволило достигането на 45%.

Всяка държава членка на ЕС ще допринесе за тази обща цел, заявиха от Съвета на ЕС.

Според Евростат възобновяемата енергия представлява 21,8% от консумираната в ЕС през 2021 г. Делът на енергията от възобновяеми източници, използвана в транспорта в Съюза, е 9,1% през 2021 г.

Делът варира значително в отделните страни членки на ЕС. Например, Швеция е лидер с повече от 60%, докато Люксембург, Малта и Холандия използват малко над 10% енергия от възобновяеми източници, сочат данните на Евростат.