Разположено е между Израел, Йордания и Западния бряг на р. Йордан на 430 m под морското равнище. Съдържанието на сол във водите на Мъртво море е 330 промила, което го прави около 8,6 пъти по-солено от водите на океаните.

Макар че го наричаме море, всъщност то е безотточно езеро. Заради високата концентрация на сол във водите му няма живот. На дъното му обаче избликват кратери със сладка вода, които са дом за някои микроорганизми и бактерии.

Интересен факт е, че концентрацията на сол и всякакви химични елементи във водите му, която е смъртоносна за живите организми, е много полезна при различни здравословни проблеми. Затова по бреговете на Мъртво море са построени много спа курорти.

Въпреки че в Мъртво море се влива река Йордан, нивото му намалява всяка година с около 1 метър заради изпаренията и добива на сол – затова се налага в него да се вкарва изкуствено вода.

Освен леката постоянна мъгла, дължаща се на изпарението на бром от повърхността му, често изплуват късове битум, който е бил събиран и използван още от древността. Най-голямото парче е намерено през 1834 г. – тежало е 2700 кг.

От историята пък е известно, че египтяните са доставяли от Мъртво море някои от веществата, необходими им за мумифицирането на мъртвите,