Февруари е деветият пореден месец с рекордно високи температури в световен мащаб, съобщиха учени, цитирани от ДПА.

Службата за климатични промени на ЕС „Коперник“ съобщи, че миналият месец е бил най-топлият в света, регистриран досега.

Средната температура на въздуха е била 13,54 градуса по Целзий, което е с 0,81 градуса над средната стойност за предходните 30 години. Тя е била и с 0,12 градуса по-висока от предишния най-топъл февруари, регистриран през 2016 г.

Температури, които са много по-високи от средните за периода, бяха отчетени в Централна и Източна Европа, северните части на Сибир, Централна и Северозападна Северна Америка, по-голямата част от Южна Америка, цяла Африка и Западна Австралия.

„Февруари се присъединява към дългата поредица от рекорди, отбелязани в последните няколко месеца“, се казва в изявление на директорът на „Коперник“ Карло Буентемпо.

„Това може и да изглежда забележително, но не е изненадващо, тъй като непрекъснатото затопляне на климатичната система неизбежно води до нови температурни крайности. Климатът реагира на концентрациите на парникови газове в атмосферата, така че, ако не успеем да ги стабилизираме, неизбежно ще се сблъскаме с нови глобални температурни рекорди и техните последици“, отбелязва той.

През 2023 г. Земята отбеляза най-топлата си година в историята, като изпревари с голяма разлика 2016 г., припомня ДПА.

През януари „Коперник“ обяви, че глобалното затопляне вече е надхвърлило 1,5 градуса средно за период от 12 месеца – от февруари 2023 г. до януари 2024 г. – в сравнение с прединдустриалната епоха.

Това обаче все още не означава, че целта от 1,5 градуса, определена в Парижкото споразумение от 2015 г., вече е надхвърлена, тъй като за определяне на критерия се използва дългосрочна средна стойност, отбелязва ДПА.

Температурите на водата в океаните също достигнаха рекордно високи стойности през изминалия февруари, отбелязват от „Коперник“, цитирани от Ройтерс. Средната глобална температура на морската повърхност е била 21,06 градуса по Целзий. Тя надхвърли предишния рекорд от 20,98 градуса, поставен през август 2023 г. Данните, с които учените разполагат, датират от 1979 г.

 

Източник: БТА