Екип от американски университетски учени публикува резултатите от проучване на влиянието на фините прахови частици върху сърдечносъдовата система, информират световните медии.
 
Изследването е проведено в германския град Аугсбург – анализирани са 5898 пациенти, преживели инфаркт. Учените съпоставили времето, когато са получени инфарктите с моментите на повишени нива на замърсяване на въздуха в града. 
 
Така е установено, че инфарктите съвпадат по време с най-голямото завишение на замърсяването на въздуха. Фините прахови частици лесно проникват в кръвта и клетките и нарушават работата на сърцето. Отработените газове от автомобилите са основен източник на тяхното разпространение. 
 

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

 
Фините прахови частици са част от атмосферния прах. През 1987 г.  Американската агенция за опазване на околната среда въвежда национален стандарт за качеството на въздуха по отношение на праховите частици.
 
През 2005 г. Европейският съюз приема PM10 за гранична стойност.  Съществува и дефиниция за ултрафин прах – 100 nm (0,1 µm).
 
Прочетете и: