Дарението на фондацията, основана от 17-годишната шведска активистка, е предназначено за хората, засегнати от климатичните промени в Африка, информират световните медии. Горещите вълни, засушаванията и наводненията там са все по-често явление, макар че континентът е сред най-малко допринасящите за климатичните промени.

Сумата е разпределена между Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, и организациите "Ойл Чейндж Интернешънъл" и "Солар Систър".

Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец получава 50 000 евро, за да подпомага хуманитарната дейност в Африка.

Организацията "Солар Систър" работи в помощ на предприемчиви местни жени в Танзания и Нигерия, които искат да развиват екологично чист бизнес, използващ слънчева енергия.

Дейността на другата организация бенефициенр – "Ойл Чейндж Интернешънъл", е фокусирана върху вредните петролни и газови проекти в Африка.

 


Паричното дарение е част от наградата от 1 млн. евро, която Грета Тунберг получи за хуманнната си дейност от португалската фондация "Гулбенкян" през месец юли.

При получаването на наградата  шведската активистка обяви, че ще дари парите на организации и проекти за борба с климатичните промени и опазване на природата.

Прочетете и:

Големи наводнения в Африка