Инициативата Rewilding Europe цели възстановяване на популацията на зубри (европейски бизони) в Централна и Източна Европа – Нидерландия, Германия, Полша, Беларус. Зубрите са изчезнали като вид от българските земи, но фондация "По-диви Родопи" от няколко години работи усилено за възстановяването и съхраняването на вида у нас.

Понастоящем в Източните Родопи живеят 12 животни. Фондацията води разговори със зоопаркове от Полша, откъдето се очаква през зимата да бъдат изпратени нови зубри за заселване у нас. Зубрите имат много важна роля за екоравновесието и опазването на гората, тъй като, хранейки се с листа и клонки, не позволяват тя да стане прекалено гъста.

Заселването на нови животни е бавен процес и адаптацията трае около две години. Успешното възстановяване на вида европейски бизон у нас ще има значение и за развитието на местния туризъм.

По програмата на Rewilding Europe през 2013 г. у нас пристигат пет животни от Германия. След адаптирането им през 2015 г. в ловното стопанство "Студен кладенец" в Източните Родопи се ражда първото малко.