На климатичната конференция на ООН в Глазгоу – КОП26, лидерите на страните, в които са съсредоточени 85% от световните гори, са се ангажирали да прекратят обезлесяването и да преминат към активно залесяване до 2030 г.

Това е първото постигнато споразумение на климатичния форум. Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" от друга страна обърна внимание на факта, че често подобни предишни споразумения са се оказвали безрезултатни.

Новото споразумение е подкрепено от Бразилия, Китай, Колумбия, Конго, Индонезия, Русия и САЩ, а за реализацията са обещани над 19 млрд. долара държавни и частни средства.

В периода 2021 – 2025 г. 12 държави се ангажират да предоставят 12 млрд. долара, за да подпомогнат развиващите се страни за възстановяване на земите и справяне с горските пожари. Един милиард и 700 млн. долара ще бъдат използвани за поддръжка на коренното население, за да бъдат запазени горите.

Горите са екосистеми с изключителна важност, тъй като поглъщат въглеродния диоксид от атмосферата и регулират климата. Те обаче биват изсичани заради високата цена на дървесината и за да се освободят площи за земеделие – практиката е много разпространена в развиващите се страни, но не само там.

 

 

Прочетете и:

Започна срещата на ООН за климата

До 2060 г. Саудитска Арабия и Китай ще са въглеродно неутрални

Парниковите газове достигнаха рекордни концентрации през 2020 г.