През 2021 г. нивата на въглеродния диоксид и на метана в атмосферата достигнаха рекордно високи стойности, което подчертава необходимостта от промяна и предприемане на действия, обявиха от Европейската служба за климатичните промени "Коперник", цитирани от световните медии.

Емисиите на парникови газове променят климата на Земята, като тенденцията към затопляне продължава. Миналата година светът беше обхванат от изключително екстремно време – от наводнения в Европа, Китай и Южен Судан до горски пожари в Сибир и САЩ.

По данни на "Коперник нивата на въглеродния диоксид в атмосферата достигнаха 414,3 части на милион през 2021 г., което е с около 2,4 части на милион повече спрямо 2020 г.

Количеството на метан също се е увеличило през последните две години, но причините за това не са напълно изяснени.

Европа преживя най-горещото лято в историята си през 2021 г., след като топъл март и необичайно студен април унищожиха земеделски култури в страните, включително във Франция и Унгария.

През юли и август гореща вълна обхвана Средиземноморието и стана причина за горски пожари в Турция и Гърция.

В Сицилия беше измерена най-високата температура в Европа – 48,8°C.

През юли при проливни дъждове в Западна Европа загинаха над 200 души. Според учените климатичните промени увеличават вероятността от подобни природни бедствия с минимум 20%.

През юли наводнения в китайската провинция Хънан отнеха живота на повече от 300 души.

В Калифорния рекордна гореща вълна беше последвана от унищожителни горски пожари.

За учените тези събития са сигнал, че е необходимо да се предприемат решителни и ефективни стъпки към устойчиво обществото и да се работим целенасочено за намаляване на нетните въглеродни емисии.

Прочетете и:

Проектите за слънчево геоинженерство са опасни

2021 г. е шестата най-топла, откакто се води статистика