Покачващите се глобални температури в резултат на климатичните промени ще доведат до увеличаване на броя на мълниите до края на века. През следващите десетилития гръмотевичните бури ще стават все по-експлозивни.

По-големият брой мълнии ще увеличи броя на горските пожари, което вече се наблюдава – например в северната част на Сибир.

Като вземат под внимание различни фактори, сред които количество на валежите и затоплянето на въздуха, учените прогнозират 12% увеличение на мълниите за всеки градус по Целзий повишаване на температурите.

Само в САЩ всяка година падат близо 30 млн. мълнии, а през 2100 г. се очаква броят им да скочи на около 45 млн. годишно.

Повишаващите се температури подхранват мълниите, тъй като количеството водни изпарения в атмосферата – горивото за гръмотевичните бури, се увеличава със затоплянето на въздуха.

Интересен факт е, че съществува 5 пъти по-висок риск мъже, а не жени,  да станат жертва на мълнии; 41% от хората, ударени от мълния, са на възраст между 15 и 34 г.; повечето хора са ударени от мълния между обяд и 18 часа.