Глобалното затопляне може да промени външния вид на хората

Размерът на човешкото тяло се е променял няколко пъти

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Външният вид на човека може да се промени вследствие на глобалното затопляне, се съобщава на сайта на Кеймбриджкия университет (The University of Cambridge), който публикува резултатите от изследване как се е променила човешката външност в течение на милиони години.

Изследователите са проучили вкаменелости на рода Homo от различни епохи, открити на различни места по света, след което са определили в какъв климат е живял всеки индивид.

Така става ясно, че размерът на човешкото тяло се е променял няколко пъти в миналото и това винаги е било пряко свързано с температурата – студеният климат прави хората по-едри, а при топъл климат те остават по-дребни.

Най-важната еволюционна черта на човешкия род е тенденцията към увеличаване размера на тялото и мозъка. Съвременният човек е с 50% по-тежък от изчезналия вид Homo habilis, а мозъкът му е три пъти по-голям.

Авторите на изследването предполагат, че в бъдеще ще се увеличи производството на меланин, който се свързва с цвета на кожата, косата и очите. Това означава, че кожата на хората ще стане по-тъмна. Учените прогнозират и известно намаляване на размера на тялото и мозъка, което ще бъде повлияно от повишенити температури в глобален мащаб.