Основната храна на белите мечки са тюлените, но свиването на морския лед силно ограничава възможностите за лов на тюлени. За да се нахранят, белите мечки все по-често търсят яйца на морски птици, съобщават световните медии.

Климатичните промени са особено видими в Арктика. Топенето на ледовете обрича на глад белите мечки, които започнаха да навлизат в територията на хората в търсене на храна – например в кофите за боклук.

Канадски изследователи са проследили с дрон 20 бели мечки, за да се опитат да проучат как са се променили ловните им навици. Оказва се, че те нападат гнездата на местен вид патици, за да изядат яйцата им.

 


Според учените този модел на хранене не е подходящ за белите мечки, чиито вид е класифициран като "уязвим". От векове видът се храни основно с мазнини и месо от тюлени и промяната на този режим излага белите мечки на опасност от невъзможност за приспособяване.

В естествена среда в света има около 25 000 бели мечки – в Аляска, Канада, Гренландия, Норвегия и Русия. Проучване от 2020 г. установи, че заради липсата на храна те може да изчезнат до края на века.

Възможно е видът да еволюира, ако се кръстоса с мечки гризли, твърдят специалистите.

Още по темата:

Броят на белите мечки намалява

Ще изчезнат ли белите мечки

Ще има правила при срещи с бели мечки