Австралийски учени са установили връзка между глобалното затопляне и поведението на океанските течения, а резултатите от изследването са цитирани от световните медии.

Учените анализирали геоложки данни на възраст 66 млн. години от 293 океански обекта и ги сравнили със сателитни наблюдения от последните 30 години.

Така е установено, че през последните 13 млн. години, когато Земята постепенно се е охлаждала, скоростта на теченията в най-дълбоките части на океана като цяло се е забавила. Преди периода на охлаждане, Земята е била по-топла, а дълбоководната океанска циркулация – много по-интензивна. Глобалните температури тогава са били с 3 – 4°C по-високи от сегашните.

Изследователите обясняват, че показател за тези процеси са отлаганията на седименти – когато има прекъсвания в отлагането на седименти, това е знак за наличие на силни дълбоководни течения. Когато натрупването на седименти е непрекъснато, теченията са по-слаби. Като комбинират данните за седиментите с възстановяване на очертанията на океанските басейни, учените могат да проследят къде и кога са настъпили прекъсванията в натрупването им.

През последните 30 г. океаните са абсорбирали огромни количества излишен въглерод и вече са много по-топли, съответно циркулацията на водните маси и океанските водовъртежи са станали по-интензивни.