Учени от университета в Гренобъл, Франция, направиха проучване за състоянието на попупярни туристически маршрути в Алпите, използвани от десетилетия.

За целта на проучването те интервюирали местните планински водачи, които са преки свидетели на промените в планината. Резултатите от изследването са публикувани в Arctic, Antarctic and Alpine Research.  

Изводите са, че в резултат от повишаването на средните годишни температури почти 100% от наблюдаваните алпийски маршрути са претърпели негативни промени, а няколко маршрута вече са неизползваеми.  

Учените се натъкнали на тревожен факт – разрушаването на цели скални масиви вследствие глобалното затопляне. Непосредствената причина за рушенето е разпадането на пермафроста на височина над 3000 м в Алпите.

Пермафростът е най-горната част на земната кора, чиято температура в последните няколко хилядолетия не надвишава 0 градуса. Заради повишените температури се разтапя ледът в нишите на пермафроста, което предизвиква разрушаването на скалите. 

Според авторите на проучването от 2007 г. насам са регистрирани над 800 свличания на скална маса от над 100 куб.м. само в масива Монблан.

Средните температури за зимния сезон в Алпите са се повишили с 5 градуса за периода 1934 – 2009 г., а ледниците се топят и смаляват.

Прочетете и:

Ледниците се топят по-бързо от очакваното