Оказа се, че освен че нанасят сериозни икономически щети, мощните урагани влияят отрицателно и на състоянието на горите на островите в Карибско море и крайбрежието на Америка.

В следващите години силните ветрове ще се превърнат в най-голямата заплаха за съществуването на горите. Освен това, ураганите застрашават и популацията на някои редки видове животни.

През 2017 г. само в периода от август до септември са възникнали четири силни ураганни бури в Атлантика от четвърта и пета категория. Става въпрос за Харви, Ирма, Хосе и Мария, които създадоха потенциална катастрофална ситуация по атлантическото крайбрежие на Северна Америка.

Стихиите причиняват разрушения за десетки милиарди долари всяка година, но освен това те влияят и на екологичната система на Карибските острови и Централна Америка, защото унищожават колонии от редки видове животните и растения.

Силният ураган Мария от 2017 г. е изкоренил 3 пъти повече дървета, отколкото други урагани от по-ниска категория. Най-ценните видове растения, повредени от Мария, са били дърветата, които са особено ценени заради своите качества от дърводобивната промишленост.

Изчезването на такива растителни видове ще доведе до масови екологични промени и намаляване на броя на животните, които се нуждаят от тази флора. Също така тропиците вече няма да могат да поглъщат въглеродния диоксид, а вместо това ще започнат да го отделят, което ще ускори глобалното затопляне и ще направи ураганите още по-разрушителни.