Новозеландски учени са изследвали съдържанието на изотопи на урана в седименти на териториите на Англия и Италия – някои от седиментите датират отпреди 100 милиона години.

Това изследване дава възможност да се установи какво е било количеството кислород в древните океани и да се изяснят причините за намаляването му.

Оказало се, че преди 94 милиона години в океаните е попаднало голямо количество въглеродни съединения поради увеличеното съдържание на въглероден газ в атмосферата.

В наши дни концентрацията на парникови газове в резултат на човешката дейност нараства много по-бързо отколкото в древността и същата степен на липса на кислород в океаните ще бъде достигната не след милиони години, както първоначално са смятали учените, а доста по-скоро - след стотици хиляди.

Мъртвите зони на океаните са се увеличили 4 пъти спрямо 1950 година.

Международна работна група към Междуправителствената океанографска комисия на ЮНЕСКО предупреждава, че повечето морски организми не биха оцелели при липса на кислород, а това би причинило масово измиране на видове в бъдеще.

Вследствие климатичните промени намалява съдържанието на кислород в океанската вода, поради което микроорганизмите, които живеят при ниски нива на кислород, произвеждат големи количества азотен оксид, който е по-опасен за околната среда от въглеродния диоксид.

Освен това в крайбрежните райони, където се изхвърлят торове и отпадни води, има засилено развитие на водорасли, които също изсмукват кислорода от водата.

Хората все още могат да овладеят  и спрат този процес, ако  измененията в климата бъдат ограничени.