Разрушени градове и разбити надежди. Година след опустошителните земетресения в Югоизточна Турция, стотици хиляди хора в региона все още се намират във временни убежища. Президентът Ердоган беше обещал бързо възстановяване, но то все още е далеч.

Много оцелели от земетресението са преследвани от травми и страхове, особено децата. Те жадуват за малко комфорт и нормалност, докато се борят да изградят отново живота си.

Южният град Антакия, някога дом на стотици хиляди, сега изглежда като мозайка от руини и празни парцели. Багери все още работят по отстраняването на отломките. Много квартали вече са пусти и необитаеми.

В покрайнините на разрушения му роден град Енгин Ашкар се опитва да създаде усещане за нормален живот за дъщеря си Кавин. Като толкова хора тук, засегнати от земетресенията, семейството живее в контейнерен приют - мрачна метална кутия, финансирана от правителството.

В такива малки помещения Кавин и малкият ѝ брат Али нямат място за игра. А майка им Севал среща неудобства от битов характер.

Енгин и Севал са учители. Имали са къща, редовни доходи, планове за бъдещето. Семейството се чувствало безопасно и защитено. Но всичко това внезапно се променя в ранните часове на 6 февруари 2023 г., когато районът е разтресен от мощно земетресение, последвано от друг масивен трус само часове по-късно. Около 300 000 сгради се срутиха или бяха силно повредени в 11 провинции. Жертвите са повече от 53 000.

За мащаба на бедствието експертите обвиняват некачественото строителство и слабото прилагане на правилата за безопасност. За секунди домовете се превърнаха в смъртоносни капани.

Възстановяването на градовете върви много по-бавно от обещаното от властите. Според експерти възстановяването на градове като Антакия може да отнеме 10 или повече години.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „DW репортерът“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16:15  ч. и във вторник по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.