Големият бариерен риф, край бреговете на Куинсланд в Североизточна Австралия, е най-голямото живо същество на Земята и дори може да се види от космоса. 

Екосистемата е с дължина 2300 км. Тя обхваща хиляди рифове и стотици острови, съставени от над 600 вида твърди и меки корали. Дом е на над 1700 вида риби, мекотели и морски звезди, плюс делфини, акули и шест от седемте вида морски костенурки в света.

Рифът осигурява работни места за над 64 000 души, но тяхното бъдеще в момента е изложено на риск.

След промените на климата, лошото качество на водата е най-голямата местна заплаха за унищожаването на Големия бариерен риф. Всяка година милиони тонове фини седименти се отделят от ерозиращата земя на рифа, задушават риби и корали, създават цъфтеж от водорасли и най-вече намаляват способността на екосистемата да се възстановява от последиците от изменението на климата.

Проблемът се увеличава и заради загубата на над 50% от крайбрежните влажни зони, които действат като гигантски бъбреци, помагащи на водата да се филтрира, преди да влезе в рифа.

За да спрат отделящите се седименти и да подобрят качеството на водата, от "Грийнпийс" работят с местни земеделски стопани и общности около Големия бариерен риф, за да възстановят ерозиращата земя и да опазят жизненоважните влажни брегови зони.