За първи път тази година, голямо количество прах от Сахара е засечено над Европа и частици могат да достигнат централните и източните части на континента още в следващите няколко дни, предадоха световните информационни агенции, цитирайки Европейската служба за климатичните промени „Коперник“.

Прахът от Сахара може да има въздействие върху човешкото здраве и енергийния сектор, се добавя още в изявлението, цитирано от БТА. Например, алергиите могат да се обострят. Праховите частици в атмосферата също могат да повлияят на генерирането на слънчева енергия.

Според специалистите от „Коперник“ прахът е от Северна Африка и вече е достигнал Иберийския полуостров, откъдето ще се насочи към Франция.

Водещият учен от „Коперник“ Марк Парингтън коментира, че типичното въздействие е червено или оранжево небе, но има и потенциал да влияе върху качеството на въздуха в ниските слоеве, особено в Португалия и Испания.

Услугата за наблюдение на атмосферата е един от компонентите на програмата „Коперник“. Наред с други неща, тя предоставя данни за атмосферата, океаните, земята, промяната на климата, сигурността и енергетиката, получени от сателитни изображения.