Все по-често срещано става самозапалването на смартфони през летните месеци. Това се случва заради батерията, която е възможно да се запали при висока температура.

Учените предупреждават, че това може да се случи, дори и телефонът да се намира в джоба ни.

Промените в температурите през зимата и лятото се отразяват негативно върху батериите. Ако смартфонът се изключва или не се зарежда, когато е студено, то със сигурност ще създава проблеми и по време на горещите летни месеци, когато е възможно спонтанно самозапалване.

При по-новите модели смартфони обичайно е вградена система за сигурност, чието предназначение е да изключи устройството, когато батерията се нагорещи. Въпреки това апаратът може да продължи да се нагрява в изключено състояние, заради високата температура на въздуха.

За да предотвратите самозапалването на смартфона ви, има няколко действия, които можете да предприемете. Най-важното е да избягвате да излагате устройството на пряка слънчева светлина.

Препоръчва се да не използвате плътни капаци през лятото, защото те пречат на циркулацията на въздуха. Друго, което можете да направите, е да не натоварвате смартфона си, като пускате едновременно няколко тежки приложения.

Ако въпреки тези препоръки устройството продължава да се загрява, трябва да се стараете да го охлаждате, като го държите на сянка или в хладни помещения. Внимавайте при рязката смяна на температурите, защото това може да бъде шоково за смартфона.