И днес, и в четвъртък в страната остава горещо. Температурите в най-топлата част на деня ще се колебаят между 33 и 38 градуса. Изключение са областите около Черноморието, където градусите ще са с два-три по-малко.

За 25 области е в сила жълт код за опасно горещо време.

По морето ще се усеща източен вятър, който ще разхлажда плажуващите. Температурата на морската вода е около 25 градуса и вълнение почти няма.

В планините – слънчево и безоблачно. По високите части термометрите ще показват около 20-21 градуса, в ниските планински масиви – до 27 градуса.

От четвъртък следобед до неделя и в началото на следващата седмица в западните райони на страната ще има условия за следобедни летни валежи с гръмотевици. Жегата ще отстъпи към централните части на страната. 

Изключително висок е рискът от избухване на горски и полски пожари през следващите дни. Най-голяма е опасността в западните и централните райони на Дунавската равнина, Кюстендилско, полетата на Хасковска област, и отделни райони по долината на река Струма.

На фона на горещото време, всяка неразумна игра с огън на открито може да се окаже фатална, предупреждава синоптикът Николай Василковски в ефира на „Здравей, България” по NOVA.

Кога ще дойде захлаждане? През следващата седмица вятърът ще се обърне от северозапад и с него ще нахлуе по-студен въздух. Най-добре ще усетим това във вторник, когато ще има и превалявания в различни райони на страната. На места се очакват значителни количества.

Още за времето:

Заради жегите: все повече сигнали за колабирали у нас

Нова рекордна температура в Долината на смъртта

Рекордни горещини и горски пожари в Невада и Калифорния