След бурното, ветровито и откровено студено за юли време, усещането за лято ще се завърне. До края на седмицата ще бъде слънчево, с обичайната лека следобедна облачност, но без валежи.

Дневните температури ще се движат в интервала между 30 и 35 градуса.

В последния ден на юли и самото начало на август над страната ще премине нестабилен студен фронт. Късно в неделя и в часовете следобед в понеделник и вторник в Западна България и на по-малко места – в централните и източните райони, ще се оформят краткотрайни гръмотевични валежи с риск от градушки.

До средата на август времето ще е характерно за сезона, с преобладаващо слънчеви и горещи дни и температури между 30 и 35-36 градуса. Динамичен период се очаква в края на следващата седмица, около 5-6 август, отново с нахлуване на по-студен въздух.

Петъкът и съботата ще са горещи, с температури в някои райони около и малко над 40 градуса. В събота от запад на изток ще се образуват локални гръмотевични бури с градушки. Ще се усили и северозападният вятър, който ще понижи температурите за ден-два, по-осезаемо в западните райони.

По крайбрежието времето в първите десет дни на август ще носи усещане за лято – слънчево, с преобладаващи температури между 27 и 30 градуса и югоизточен вятър. Потенциал за локални следобедни краткотрайни превалявания ще има в последния ден на юли и около 5-6 август, когато и вятърът ще е осезаемо силен.

В повечето дни вълнението ще е слабо. Условия за по-високи вълни ще има към 4 август. В тази част на сезона се повишава опасността от поява на мъртви вълнения.