Очаква се продължителните и опасни горски пожари, които се получават вследствие на климатичните промени и горещото време, да станат все по-често явление, показва проучване на Станфордския университет.

Специалистите са анализирани условията при мащабните горски пожари в Калифорния през ноември 2018 г., които горяха в подножието на Сиера Невада и южната част на щата. Това, което най-много е повлияло на бързото разпространение на огнената стихия, са били силните сезонни ветрове, както и пострадалият от голямата суша ландшафт.

Благодарение на информацията от наблюденията учените са установили, че рискът от екстремни горски пожари през лятото в цяла Калифорния е нараснал повече от 2 пъти за последните 40 години.

Те са стигнали до извода, че предизвиканото от антропогенна дейност климатично затопляне увеличава вероятността от неблагоприятни метеорологични условия, които са отговорни за горските пожари.

Средната температура на въздуха в Калифорния се е увеличила с повече от 1 градус Целзий от 80-те години на ХХ в. до днес, валежите са намалели с близо 30%. Притеснителното е, че такива последствия от климатичните промени се наблюдават в много райони на Земята, включително в Австралия и Русия.

Прочетете също и:

Дрон засне опустошението след пожарите в Калифорния

Месец март тази година беше един от най-горещите досега

Пожар повиши нивото на радиация в Чернобил